De vacaturesite voor hardwerkend Nederland

Werkzoekenden
voor werkgevers >

Op de carrière-weblog van Vacaturekrant.nl kan iedereen meepraten over zijn of haar carrière. Je kunt hier met andere bezoekers van Vacaturekrant discussiëren over het laatste nieuws over de arbeidsmarkt of nuttige tips uitwisselen met andere bezoekers.

1 August 2012 om 09:00

Werken in de spotlights – Piloot & Stewardess

Angelique en Axel

BN’ers leven in glitter en glamour, piloten zijn grenzeloos, regisseurs zijn chaotisch en politici zijn seksloos. Allemaal (voor)oordelen die mensen hebben over beroepen in de ‘spotlights’. Maar geloof het of niet,  deze beroepen kunnen juist ook zwaar zijn. Een mooie reden om ook eens de andere kant van de ‘spotlights’ te belichten en te kijken naar wat wij kunnen leren van deze bijzondere beroepen. Deze maand spreken wij met een piloot en stewardess van transavia.com

Werken in de spotlights – piloot en stewardess
Op het hoofdkantoor van Transavia op Schiphol spreken we met de vrolijke en ambitieuze stewardess Angelique Vrieswijk (24 jaar) en de gedreven co-piloot Axel Boland (36 jaar) over hun ervaringen in de luchtvaart.

Het begin van een carrière in de lucht
Angelique wil vanaf de middelbare school al stewardess worden. Tijdens haar opleiding Luchtvaartdienstverlening loopt ze stage bij Transavia. Ze is zo enthousiast dat ze hier wil blijven werken. Na een selectieprocedure en een interne opleiding wordt ze aangenomen.

Bij Axel is het vliegen hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader is verkeersvlieger en uiteindelijk kiest Axel hier ook voor. Hij volgt diverse opleidingen in het buitenland en wordt aangenomen bij Sky Europe in Slowakije. Nu werkt hij bij Transavia als co-piloot.

Werkweek
Geen week is hetzelfde. De tijden worden variabel ingedeeld en zijn seizoensafhankelijk. In het winterseizoen worden vakanties en interne trainingen ingepland. Bij Transavia vlieg je voornamelijk op en neer omdat de bestemmingen binnen Europa en Noord-Afrika liggen.

Axel: Vanwege het onregelmatige rooster kan het lastig zijn om dingen te plannen. Je werkt als andere mensen vrij zijn. Omdat je op en neer vliegt, slaap ik vaak thuis. Dat is prettig.

Angelique: Je werkt vaak in weekenden en feestdagen, maar  krijgt er veel vrije tijd voor terug.

Werkzaamheden
Als stewardess is het werk in de cabine intensief. Je beantwoordt vragen van passagiers en verzorgt allerlei diensten tijdens de vlucht. In de cockpit ben je druk met de voorbereiding van de vlucht, de start en de landing. Tijdens de vlucht ben je voornamelijk bezig met monitoren en het onderhouden van contact met de verkeersleiders.

Angelique: We zorgen er altijd voor dat we zichtbaar zijn in de cabine. We verzorgen catering voor passagiers en handhaven de veiligheid.

Axel: De werkzaamheden van de cockpit zijn erg afhankelijk van de vluchtfase. Het opstijgen of landen zijn de meest intensieve tijden. Tijdens de vlucht zijn het monitoren van de verkeersleiding, de vliegtuigsystemen, brandstof en navigatie belangrijk.

Financiële zekerheid
Als piloot of stewardess ontvang je een vast basissalaris, ongeacht het aantal uren dat je werkt. Piloten krijgen direct een vast contract. Als stewardess begin je met seizoenscontracten die in de winter aflopen. Tegen de zomer kun je opnieuw in aanmerking komen voor een contract en loop je een opfriscursus door. Hoe meer seizoenen je werkt, hoe korter de tussenpozen worden tussen 2 contracten. Uiteindelijk vlieg je het hele jaar door.

Angelique: Ik heb geen problemen met seizoenscontracten. In de winter kun je bijvoorbeeld in het buitenland werken of studeren.

Uitdagingen
In de lucht kom je veel uitdagingen tegen die je met elkaar moet oplossen. Denk hierbij aan omgaan met slecht weer, verstoringen en  onverwachte situaties. In de cabine ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de passagiers. Hier word je goed op getraind.

Doorgroeimogelijkheden
In de cockpit begin je bij Transavia als co-piloot. Als je aan de ervaringseisen voldoet én als de senioriteitlijst het toelaat, mag je een opleiding doen voor gezagvoerder. Je kunt ook nevenfuncties op kantoor vervullen.

In de cabine begin je als cabin attendant (CA) 1 met doorgroeimogelijkheden naar CA2 en purser. Als purser geef je leiding aan de stewardessen en de werkwijze, ben je verantwoordelijk voor de administratie en communiceer je met de cockpit. Als stewardess kun je met de juiste opleiding ook nevenfuncties op kantoor vervullen. Sinds afgelopen jaar volgt Angelique de HBO opleiding Management, Economie en Recht naast haar baan als stewardess.

Angelique: Ik wil graag doorgroeien naar een functie als purser. Ik volg nu ook een opleiding om naast mijn functie als stewardess een parttime kantoorfunctie binnen Transavia te kunnen vervullen. Zo blijf ik mezelf ontwikkelen en mijn kennis verbreden.

Vooroordelen
Is het vooroordeel van glitter en glamour waar? Het beeld van een minivakantie met tropische bestemming klopt natuurlijk niet altijd.

Axel: Bij Transavia vliegen we voornamelijk op en neer. Als we moeten overnachten is dit vaak op een van de regionale luchthavens in Nederland. Zo glamourous is dat dus niet.

Angelique: Je gaat vaak met zijn allen een hapje eten en wat drinken. Je houdt wel altijd rekening met het feit dat je passagiers kunt tegenkomen dus je gedraagt je wel representatief.

Een ander vooroordeel is dat er snel relaties ontstaan tussen piloten en stewardessen. Vanwege de onregelmatige werktijden ben je meer op je collega’s aangewezen. Daarnaast breng je tijdens de vlucht en nachtstops veel tijd met elkaar door.

Axel: Het gebeurt wel eens dat mensen binnen het werk een relatie met elkaar krijgen, maar dat is op veel werkterreinen het geval.

Angelique: Ik denk dat dit vooroordeel uit de tijd stamt dat piloten en stewardessen soms wel twee weken met elkaar op een stop waren. Misschien dat er in deze tijd wat meer dingen gebeurden doordat je een langere tijd met elkaar bent.  Het is denk ik meer een beleving van mensen buitenaf.

Tips voor aankomende piloten en stewardessen
Axel: Ik heb een mooi beroep en ik raad het van harte aan. Nadeel is dat de opleiding duur is en het niet zeker is dat je werk krijgt.

Angelique: Stewardess zijn is leuk! Als je je kunt vinden in deze basiselementen, solliciteer dan bij Transavia: Service met een glimlach, afspraak is afspraak, de meeste en leukste bestemmingen, makkelijk proces en eerlijke prijs. Het beroep zelf is heel leuk en ik wil het graag mijn hele leven nog doen.

Klik hier om meer ervaringen van medewerkers lezen. Of deel jouw ervaring met anderen!

1 reactie | Reageer zelf

  Gerardo  |  15 August 2012 om 08:04

Ik dacht toch echt dat (volgens mij) de NMA hier kortgeleden een einde aan had gekaamt. Het is overal in de wereld vele malen goedkoper dan hier in ons kleine kikkerlandje!! We worden uitgemolken. -9

Plaats een reactie

*

Naam
E-mail
Reactie
 
Telegraaf Media
Je kunt nog veel meer vinden op de classified websites van TMG:
Tweedehands of nieuwe spullen op Speurders.nl, auto's op GasPedaal
Boten vind je op Botentekoop.nl, campers of caravans op CampersCaravans.nl
Een nieuwe woning op JAAP.NL, en een relatie op Relatieplanet.nl